Når fjellet skifter til høstdrakt er Gamle Strynefjellsvegen og fjellheimen den passerer på sitt aller mest praktfulle. Naturen er alltid like vakker, men høstfargene gir en helt spesiell opplevelse som hverken vinterens hvite eller våren og sommerens grønn kan hamle opp med. Å ta sekken på ryggen og vandre innover på vidda, er en opplevelse som setter spor i selv den mest kresne frilufts turist sitt sinn. Det er ikke noe å undre seg over at storbyfolk fra inn- og utland kommer hit år etter år for å nyte frisk luft, vakker natur og gleden ved å kunne bevege seg fritt og uforstyrret, mil etter mil, time etter time.

Husk å planlegge nøye

Men vandring i fjellet er ikke noe man gjør på impuls. Å ferdes på denne måten innebærer at man utsetter seg for naturkrefter, som kan være sterke og som medfører både forventede og uforventede utfordringer. Derfor må fjellvandring planlegges godt, og man skal vite at man er i tilstrekkelig god fysisk form, til å gjennomføre den planlagte ruten. Man vandrer heller ikke på måfå i den norske fjellverdenen. Det kan lett bære galt av sted. Enten må man følgmountain-801757_960_720e merkede vandringsleder til målet, eller så må man gjennom å konferere med kart og kjentfolk legge opp en rute som leder frem dit man skal.

Utstyret må være i orden

Utstyret skal selvfølgelig også være i orden. Det er viktig at man har med seg klær og mat, slik at man kan møte uventede situasjoner underveis. Viktigst er kanskje skotøyet, for i fjellet nytter det ikke med vanlige joggesko. Her er det kraftige sko, med solide såler og god støtte for anklene som gjelder. Det ujevne underlaget, gjør at det er lett å tråkke feil og skade fot og ankel, om ikke skotøyet holder skikkelig kvalitet. Og ingen vil vrikke foten langt inne på vidda.