I Norge kan man mange steder tilby gode forhold for skiløpere midt på sommeren takket være breene som sikrer at snøen ikke forsvinner sommerstid. Annerledes er det i Alpene der breene i mindre grad utnyttes. Der er det imidlertid den ekstreme høyden som gjør at snøen ikke forsvinner. Det utnyttes naturligvis også kommersielt først og fremst av de etablerte vintersportsstedene som på den måten kan levere et attraktivt produkt hele året rundt.

Zermatt er bokstavelig talt en høydare

I områder som Zermatt for eksempel, er sommerski meget populært og det er delvis de samme områdene som benyttes om sommeren, som på vinteren, selv om Zermatt_and_Matterhorndet av naturlige årsaker er ganske begrenset i forhold til på vintersesongen. Man regner med at om lag 10 prosent av de områdene som står til disposisjon vinterstid kan benyttes på sommeren. Opp kommer man med et meget vel utbygd heissystem. Zermatts store stolthet – Klein Matterhorn heisen som i seg selv er et mesterverk verd å oppleve – tar en opp til hele 3820 meter over havet. Der er luften så tynn, at man ikke vil annen enn å kjøre nedover.

Temperaturforskjeller

Såpass langt syd er det relativt store daglige temperatursvingninger og det påvirker naturligvis også snøforholdene. Kalde netter etter varme dager gir ofte isete løyper på morgenen. Etter hvert som solen gjør sitt forandrer forholdene seg imidlertid. Den isete overflaten forandres til myk og fin snø, som gir fantastiske kjøreforhold. Midt på sommeren blir det derimot så varmt utpå dagen at snøen bli veldig tung og våt. Derfor går heisene gjerne bare frem til lunsjtider i juli og august for så å åpne igjen neste morgen. Og den som våkner til regn nede i dalen trenger ikke å fortvile. For oppe i høyden faller regnet som nysnø og garanterer en fantastisk skidag på puddersnø. Det Alpene derimot ikke kan by på er de lange, lyse kveldene .